The Noble Residence

The Problem

Provide the engineering design for a 3,200 square foot modern style residence located on the Tetherow golf course that incorporated various materials for both aesthetics and functionality.

The Solution

Concrete walls were designed as free-standing with applied wind and seismic loads to be resisted at the footings. Deep glulam beams were provided with significant cantilevered ends attached to steel posts embedded into concrete walls for uplift. The lateral system was tied throughout the entire structure with wood shear walls and drag elements for continuity within the roof and floor diaphragm.

The Result

An incredible display of modern architecture with a variety of exposed materials including steel, wood, concrete, stone, and glass that comes together in such a way to compliment one another.

  • CLIENT:
    Pique Collaborative Architects
  • LOCATION:
    Bend, Oregon

More Case Studies